douman
تاثیرات فرهنگ و اجتماع بر سن بلوغ
فرهنگ به عنوانزمینه و بستری که رفتارها و کردارهای افراد در داخل آن و متاثر از آن صورت میگیرد،چیزی نیست که مورد غفلت قرار گیرد. تاثیر شرائط فرهنگی در واکنش نوجوان به تغییراتبلوغ بسیار مهم است. عموما در فرهنگهایی که برخورد راحتتر و عادیتری با اینتغییرات دارند، واکنش نوجوان سالمتر خواهد بود. بطوری که شاید به اندازه فرهنگهایبسته دچار احساس گناه ، خودسرزنشگری و یاس و ناامیدی نشود.
به عبارتیفرهنگهایی که این تغییرات را طبیعی دانسته و پذیرای این تغییرات هستند،اضطرابونگرانی را در فرد به حداقل میرسانند. به ویژه از راههای مناسبی که اطلاعات مربوطبه بلوغ در اختیار نوجوان قرار میگیرد، تحمل استرسهای این دوران را برای ویراحتتر میسازد. نوجوان دیگر به تغییرات جسمی و جنسی خود به عنوان یک امر غیرطبیعینمینگرد، میداند چه برخوردی با این تغییرات داشته باشد و این مساله قدرت سازگاریاو را با آنها افزایش میدهد و موجب میشود بهتر و سریعتر به سازگاری با بلوغبرسد.
یکی از مشکلات فعلی جامعه ما موضوع بلوغ زودرس بوده که به شدت در حال رشد است و این دلیلی ندارد جز صحنه های هیجانی که بچه ها در فیلم های ماهواره ای می بینند.
جواد عبدی- در مطلبی در نشریه «بسته مقاله» تحت عنوان بسترهای تهدیدزای داخلی و خارجی در کمین سبک زندگی به جنبه هایی از آسیب شناسی اجتماعی پرداخته شده و آمده است : بطور مثال مادر سرکار می رود یا مهمانی، دختر بچه شش ساله را پای ماهواره می نشاند که سریال را ببیند تا وقتی مامان آمد برایش تعریف کند، و این باعث می شود ذهنیت منفی در دختر بچه ایجاد شود.
بنابراین فرزندان ما با نسخه ای رشد می کنند و تربیت می شوند که نسخه اسلامی ایرانی نیست و به همین دلیل در حال حاضر نسلی وارد جامعه ما می شود که صرفا شناسنامه ای مسلمان هستند و به معنای واقعی کلمه به اعتقاداتشان پایبند نیستند.
از ترس والدین و مدرسه نماز می خوانند ،اگر حجاب دارند به خاطر دانشگاه ، حراست و غیره است بیرون چادرهایشان را بر می دارند یا حجاب شان را ضعیف می کنند.
بعد از عربستان سعودی متاسفانه ایران مقام دوم مصرف لوازم آرایش را در آسیا دارد، در دنیا نیز در جایگاه هفتم هستیم .
این حجم بالا از مواد آرایشی را دختران و زنان ایرانی مصرف می کنند.
*** دچار پرکاری فرهنگی بیرونی شده ایم
ما دچار پرکاری فرهنگی بیرونی و کم کاری فرهنگی درونی شده ایم ، در ابتدا باید متولی آسیب های اجتماعی را در جامعه مشخص کنیم .
22 سازمان و نهاد در این حوزه دست اندرکار هستند و با وجود اینکه میلیاردها میلیارد بودجه سالیانه خرج می شود ،ولی وضعیت مطلوبی نداریم و ضروریست نهاد مرتبط و متولی این امر مشخص شود.
بر اساس یک پژوهش میدانی متوسط ارتباط گفتاری در خانواده های ایرانی 17 دقیقه است ، قرار گرفتن چیدمان مبلمان خانه ما بر اساس جای تلویزیون و ماهواره از جمله بسته های خطری است که آسیب های اجتماعی را در بین فرزندان افزایش می دهد.
این خطرها در مقابل بسته هایی که ما برای پیشگیری ، کنترل و مقابله داریم مثل خالی کردن آب اقیانوس است با قاشق چای خوری، اقیانوس به هر حال خالی می شود ولی در چه زمانی ، با چه قیمتی و یا چه هزینه انسانی ، اخلاقی و فرهنگی .
باید بسته های تربیتی و کاربردی تهیه شوند ، بسته هایی که برای مخاطبان مختلف در حوزه های سنی متفاوت قابل ارایه باشد.
ضروریست به والدین حتی قبل از ازدواج بسته هایی جهت آموزش مهارت فرزند آوری ،تربیت فرزند و فرزند پروری ارایه شود.
*** تبلیغات گسترده ای در حوزه های مختلف انجام شود
در حوزه فرهنگ و هنر،سینما ،تئاتر، کتاب ، هنرهای تجسمی و تبلیغات شهرداری باید تدابیری صورت گیرد تا همه متمرکز شوند تا این ضرب آهنگ اثرگذاری بیشتری داشته باشد
به علت ناهماهنگی های موجود، ما هزینه های انسانی و مادی در زمینه های گوناگون صرف کرده ایم ، ولی نتیجه مطلوب حاصل نشده است .
نقش انکار ناپذیر رسانه ها و در صدر آنها صدا و سیما، آموزش و پرورش را باید مورد تاکید قرار داد ، آموزش و پرورش مکمل خانواده است، یعنی اگر آموزش و پرورش به درستی عمل کند، نقش مکمل و مقدم خانواده را دارد.
بنابراین باید خانواده و آموزش و پرورش با هم برای فرم دهی به شخصیت ها حرکت کنند.
راه مقابله با ماهواره ، اینترنت نه فیلترینگ است و نه پارازیت ، چون دقیقا مقابله می کنند،
باید برنامه ریزی کنیم ،بسته های تربیتی ارایه دهیم اما نه از طریق برخوردهای سلبی.
باید افراد را واکسینه کنیم و اجازه بدهیم وارد جامعه شوند، آن وقت می بینیم که نه ماهواره روی فرد اثر می کند و نه اینترنت.
اگر این گونه برخورد کنیم و بچه ها را با روش زندگی اسلامی رشد دهیم ، هیچ چیزی نمی تواند آنها را منحرف کند.
تغییرات ناگهانی و مهمی که از لحاظجسمی درنوجواناتفاق میافتد، در کنار تغییر درعلائق ، نگرشها ، احساسات ، روابط و ... رفتارها و کردارهای جدیدی را در نوجوان سببمیشود و اغلب با بروز مشکلات جدیدی که موجب عدم سازگاری نوجوان با محیط میشوند (مشکلات مرحله نوجوانی)، همراه هستند. اینتغییرات ویژگی خاصی به این دوران میبخشند که آن را به عنوان یکمرحلهانقلابیو مشکل از رشد میشناسند و در تعابیری آن را به مثابه یکمرحلهبحرانیمعرفی میکنند. اطلاق چنین عنوانی به دوران بلوغ شاید به دورانارسطوبازمیگردد.
در هر حال تغییرات رفتاری نوجوان در اثر تغییرات بلوغ ویژگی اساسیاین دوران است. اینکه این تغییرات چگونه اتفاق میافتند؟ واکنش نوجوان به بروز اینعلائم چگونه است؟ چه تفاوتی میان نوجوانان از لحاظ واکنش به این تغییرات وجود دارد؟سوالاتی هستند که اغلب مورد توجه روان شناسان رشد بوده و طی مطالعاتی به آنها پاسخداده شده است.
بلوغ و نوجوانی توام باتغییرات قابل توجه جنسی و جسمی است. آنچه مسلم است اینکه تغییرات روانی ، عاطفی واجتماعی متعدد و بارزی نیز در این دوران دیده میشود. بخشی از این تغییرات در واقعواکنشی است در قبال تغییرات جسمی و جنسی که نوجوان بطور ناگهانی با آنها مواجه شدهاست. آگاهی از بروز تغییرات ناگهانی جسمی و جنسی برای نوجوان معمولااضطرابآوراست و به عنوان یک پدیده تازه که با آن مواجه شده، سازگاری با آنمدتی طول میکشد.
این تغییرات ممکن است در برخی نوجواناناحساس گناهایجاد کند و در دفعات بعدی که تغییرات جدید با تکرار همراه میشوند (مثل عادتماهانه در دختران و احتلام شبانه در پسران) این احساسات شدیدتر میشود، به گونهایکه نوجوان به تدریج دیدی منفی نسبت به خود پیدا میکند و نمیتواند نگرش مطلوبی ازخویشتن داشته باشد.
اولین احساسی که در نوجوان به مجرد روبرو شدن با نشانهبلوغ جنسی بوجود میآید،غافلگیر شدن و ترس و وحشتناشی از آن است و اینحالت زمانی بر نوجوان مستولی میشود که خود را به گونهای غیر منتظره در وضعیت جدیدمییابد که قبلا هیچ اطلاعی از آن نداشته و اکنون نیز هیچ توضیحی برای آن نمییابد. احساس دیگری که غالبا گریبانگیر نوجوان میشود، حالتغم و اندوهفراوانی استکه بطور طبیعی برایش پیش میآید. ترکیب پیچیدهای از احساس غم و اندوه و احساس گناهمنجر بهگوشه گیریو انزواجویی و گریز از جامعه واطرافیان میشود و این در رفتارهای اجتماعی نوجوان آثار سوئی خواهد گذاشت، چیزی کهاز نیازهای اساسی نوجوانی است.
از جمله تغییراتی روانی و فکری این دورانطبیعتکنجکاو و حساسنوجوان است. با این وصف تغییرات حاصل از بلوغ ، موضوعکنجکاوی او قرار میگیرد و رفتار او را در جهت گرفتن پاسخ سوالاتش در مورد اینپدیده تازه ، تحتالشعاع قرار میدهد.